Στους επιστήμονες δεν υπάρχουν τάξεις λέμε… γνώση σημαίνει ισότητα

Η οριζόντια χρηματοδότηση του «επιστημονικού προσωπικού» της χώρας συνεχίζεται. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση (https://www.facebook.com/classreverb.home.blog/posts/216727219736832), στους δικηγόρους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς κλπ. δεν υπάρχουν ταξικές ανισότητες. Σύμφωνα με το κράτος, όλοι οι εργαζόμενοι ενός επιστημονικού κλάδου, έχουν τα ίδια συμφέροντα… Έτσι, αφεντικά και εργαζόμενοι εξισώνονται ως «αυτοαπασχολούμενοι» και «συνεργάτες».

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με την εξαίρεση των επιστημονικών κλάδων από το επίδομα των 800 ευρώ και την κοροϊδία με τα ΚΕΚ, το κράτος αναθεώρησε και αποφάσισε να δώσει κάποια λεφτά στο χέρι, χωρίς παράλληλα να αδειάσει τους φίλους του στα ΚΕΚ. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ λοιπόν, κάθε επιστήμονας θα πάρει 600 ευρώ στο χέρι μέσα στον Απρίλη, ενώ οι απατεώνες των ΚΕΚ θα λάβουν για υπηρεσίες τηλε-κατάρτισης άλλα 500 ευρώ το κεφάλι. Το κράτος όχι μόνο δεν σταμάτησε το αστείο με την τηλε-κατάρτιση, όχι μόνο συνεχίζει να μην δίνει 800, αλλά μοιράζει τα 600 οριζόντια σε όλους τους επιστήμονες. Μάλιστα, πιστοί στο φιλελεύθερο αφήγημα του «συνεργατισμού» των επιστημόνων, τα ΔΣ κάποιων κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων (βλ. Ηράκλειο Κρήτης) αποφάσισαν να μοιράσουν οριζόντια το έκτακτο μέρισμα στήριξης στα μέλη τους, ανεξάρτητα από το εργασιακό καθεστώς και το εισόδημα.

Ποιοι πλήττονται πραγματικά από τις παραπάνω γελοιότητες; Όλος ο κλάδος των δικηγόρων, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών, των λογιστών; Όλοι; Αφεντικά και μισθωτοί (που δεν θεωρούνται μισθωτοί); Ανεξάρτητα από το πραγματικό καθεστώς εργασίας, το εισόδημα και τα νοίκια; Όχι φυσικά. Τα παραπάνω μέτρα κοροϊδεύουν στα μούτρα το νέο ευέλικτο προλεταριάτο των επιστημονικών κλάδων: τους μπλοκάκηδες, τους εκ περιτροπής ή μερικώς απασχολούμενους και τους πρακτικάριους, που υπερεργάζονται  για 300-600-800 (μεικτά) ή και για τίποτα.

Ας πάρουμε μια τυπική περίπτωση του δικηγορικού κλάδου, για να δούμε την ταξική ανισότητα σε όλο της το μεγαλείο. Το παράδειγμα είναι ίδιο αν στη θέση των δικηγόρων βάλουμε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς κλπ.

Έχουμε λοιπόν, έναν δικηγόρο-αφεντικό (ποινικού δικαίου) με ιδιόκτητο σπίτι και μηνιαίο εισόδημα 4000 ευρώ, ο οποίος δίνει κάθε μήνα 500 ευρώ στο νοίκι του γραφείου και 363 ευρώ στον ΕΦΚΑ (4η κατηγορία), ενώ απασχολεί («συνεργάζεται» το λένε) έναν νέο «αυτοαπασχολούμενο» δικηγόρο με μπλοκάκι, στον οποίο δίνει μισθό 500 ευρώ. Ο μπλοκάκιας-δικηγόρος δίνει κάθε μήνα 250 ευρώ στο νοίκι του σπιτιού και 210 ευρώ στον ΕΦΚΑ (1η κατηγορία). Μένει δηλαδή με 40 ευρώ τον μήνα, συν ό,τι του κολλήσουν οι δικοί του ή απλά δεν πληρώνει τον ΕΦΚΑ, μένει ανασφάλιστος και κρατάει τα 200 της εισφοράς για να ζήσει (εμείς αυτό κάνουμε πάντως).

Το μπλοκάκι (ή σύμβαση έργου) δεν θεωρείται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Έτσι και οι δύο θεωρούνται από το κράτος «αυτοαπασχολούμενοι», παρόλο που ο δεύτερος κάνει τις δουλειές του πρώτου και αμείβεται γι’ αυτές με το αξιέπαινο ποσό των 500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, ο δικηγόρος-αφεντικό δεν υποχρεούνται να καλύψει τις εισφορές του δικηγόρου-μπλοκάκια ούτε να καταβάλει αποζημίωση απόλυσης, αν κάποια στιγμή τον διώξει. Επιπλέον, οι νέοι δικηγόροι που δουλεύουν με μπλοκάκι (ή αδήλωτοι) σε γραφείο δικηγόρου-αφεντικού, συνήθως δεν έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από δικές τους υποθέσεις, κι αν έχουν είναι ελάχιστο και όχι σε σταθερή βάση.

Εν μέσω πανδημίας και κλειστών δικαστηρίων λοιπόν, κανένας από τους δύο δεν έχει εισόδημα αυτές τις μέρες. Επιπλέον, και οι δύο χρεώνονται τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές κανονικά. Η καταβολή τους έχει απλά ανασταλεί μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, δεν καλύπτεται από το κράτος. Αν υπολογίσουμε το εισόδημά τους από τις αρχές του 2020 μέχρι τις αρχές της κρίσης, ο δικηγόρος-αφεντικό έχει βγάλει για τους μήνες Γενάρη-Φλεβάρη 8000 ευρώ ενώ ο δικηγόρος-μπλοκάκιας 1000. Υπολογίζοντας τα πάγια έξοδά τους για αυτούς τους μήνες, η καραντίνα τους βρήκε με την εξής τσέπη:

Δικηγόρος-αφεντικό:

Ενοίκιο γραφείου -1000 ευρώ

Εισφορές -726 ευρώ

Σύνολο εξόδων = 1726 ευρώ

Αν τα αφαιρέσουμε από τα 8000 ευρώ εισόδημα = 6274 ευρώ στην τσέπη του

Δικηγόρος-μπλοκάκιας:

Ενοίκιο σπιτιού -500 ευρώ

Εισφορές -420 ευρώ

Σύνολο εξόδων = 920 ευρώ

Αν τα αφαιρέσουμε από 1000 ευρώ εισόδημα = 80 ευρώ στη τσέπη του

Η καραντίνα λοιπόν βρίσκει το αφεντικό με 6 χιλιάρικα στην τσέπη και τον «συνεργάτη» με 80 ευρώ. Ο δεύτερος δεν δικαιούται ούτε την έκπτωση ενοικίου (-40%), οπότε θα πρέπει να πληρώσει κανονικά το ενοίκιο συν τους λογαριασμούς, το φαγητό και την εισφορά του Απριλίου με τα 600 του επιδόματος, τα οποία θα πάρει σε δύο δόσεις και με την προϋπόθεση ότι καταρτίστηκε από τους καραγκιόζηδες των ΚΕΚ. Τουτέστιν, 460 σε νοίκι και ΕΦΚΑ, και άλλα 140 ευρώ για ρεύμα, νερό, ίντερνετ και ψώνια. Ορίστε το μεγαλείο της οριζόντιας διανομής επιδόματος.Τέλος στη μιζέρια των τάξεων.

Ζήτω ο συνεργατισμός.

Ζήτω η επιστήμη.

Ζήτω ο φιλελευθερισμός.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s