Τα (μικρά) αφεντικά είναι φίλοι μας αν ψηφίζουν σωστά

Για ταξική οργάνωση χωρίς «εργοδότες» κάνει λόγο και πάλι το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ εν όψει του συνεδρίου του κλόουν των αφεντικών (ΓΣΕΕ) στο Καβούρι[1]. Με δεδομένο ότι και τα δύο έχουν ουκ ολίγους εργοδότες ως μέλη, υποψηφίους και υποστηρικτές, κόμμα και κομματικό συνδικάτο θα πρέπει μάλλον να βρουν άλλους όρους για να περιγράψουν τον ταξικό τους εχθρό. Εκτός αν οι μαγαζάτορες, έμποροι, βιοτέχνες κ.ο.κ. της ΠΑΣΕΒΕ (δηλαδή του ΠΑΜΕ) δεν ονομάζονται «εργοδότες» επειδή στρέφονται ενάντια στα μονοπώλια. Να τους ονομάσουμε τότε «σοσιαλιστές με προσωπικό»; Πως ορίζεται άραγε ο εργοδότης σύμφωνα με το επιστημονικό οπλοστάσιο του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ; Μήπως με βάση την ψήφο του ή μήπως βάσει του αν «καταλαβαίνει την αξία του μεροκάματου» όπως αναφέρει στην ιδρυτική της διακήρυξη η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ)[2];

Η εν λόγω διακήρυξη εκθέτει με περισσή σαφήνεια την υποκρισία του συμπλέγματος ΚΚΕ-ΠΑΜΕ. Στην ενότητα «Με ποιους είμαστε;» (σ. 4), οι εργοδότες με 2-3 άτομα προσωπικό βαφτίζονται «αυτοαπασχολούμενοι» και μάλιστα παρουσιάζονται ως ακίνδυνοι γιατί «η προσωπική τους εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους». Επιπλέον, ακίνδυνοι είναι και οι μικροί βιοτέχνες που «γνωρίζουν καλά πως παράγεται ο πλούτος της κοινωνίας» γιατί «είναι και οι ίδιοι άμεσοι παραγωγοί». Τουτέστιν το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ μας λέει ότι τα μικρά αφεντικά που δουλεύουν (ιδιαίτερα άμα δουλεύουν πολύ) είναι σύμμαχοι του προλεταριάτου. Άλλωστε λίγο παρακάτω («Ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας», σ. 6) οι σοσιαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ αναφέρουν ως νούμερο ένα σύμμαχό τους την εργατική τάξη (!).

Αντί λοιπόν να αναφέρουν στα πανό τους «Έξω οι εργοδότες από τα συνδικάτα» (βλ. συνημμένη φωτο) ας γράφουν «Έξω το μεγάλο κεφάλαιο από τα συνδικάτα». Επίσης, αντί για «Όχι στη ΓΣΕΕ των εργοδοτών» (βλ. άλλη συνημμένη φωτο) ας γράφουν «Όχι στη ΓΣΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου». Αλλιώς, ας συμπληρώσουν από κάτω «Ναι στη ΠΑΣΕΒΕ των μικρών εργοδοτών». Για να είναι και ξεκάθαρη η διαφορά. Τίμιο δεν είναι; Άσε δε που το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ δεν έχει ως μέλη και υποστηρικτές μόνο εργοδότες με 2-3 εργαζόμενους αλλά και με πολλούς παραπάνω. Είναι γνωστό ότι κάποιοι από τους κυρ-Παντελήδες του κόμματος δεν είναι και τόσο «μικροί». Αυτό σαν σημείωση για την εσκεμμένη ασάφεια που υπάρχει γύρω από την έννοια του «μικρού» αφεντικού.

Από εκεί και πέρα, σχετικά με το αν τα μικρά αφεντικά που δουλεύουν αρκετά είναι σύμμαχοί μας (το «μας» μπαίνει αυθαίρετα γιατί άλλη η εργατική τάξη του ΚΚΕ κι άλλη η δικιά μας). Είναι γνωστό ότι πολλά αφεντικά δουλεύουν και μάλιστα δουλεύουν πολύ, δεν έχουμε λόγο να το κρύβουμε. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Δεν κατηγορούμε τα αφεντικά για τεμπελιά. Δεν τρελαινόμαστε επειδή κάθονται ή επειδή δεν ξέρουν «τι σημαίνει μεροκάματο».

Τρελαινόμαστε επειδή μας εκμεταλλεύονται και ασκούν πάνω μας μια σχιζοφρενική εξουσία. Τρελαινόμαστε επειδή παρόλο που αυτοί διευθύνουν το παιχνίδι, όταν κερδίζουν τρώνε τα κέρδη μόνοι τους ενώ όταν χάνουν μας βάζουν να πληρώνουμε μαζί τη χασούρα. Μικρά ή μεγάλα τα αφεντικά έχουν αντίθετα συμφέροντα από μας γιατί καθορίζουν το μεροκάματο με βάση την τσέπη τους και επιβάλλουν τους όρους της εργασίας μας αντίθετα προς τις ανάγκες μας, χωρίς εμείς να ερωτηθούμε για τίποτα. Ακόμα κι αν τα κεφάλαια που επένδυσαν στην επιχείρησή τους ήταν μικρά, ακόμα κι αν κάποιοι ξεθεώνονται στη δουλειά όπως εμείς, τα μικρά αφεντικά επιβάλλουν μονομερώς μια εργασιακή πειθαρχία που μας γεμίζει αυτοάνοσα και κατασπαράσσει τον πολύτιμο χρόνο μας. Είμαστε εκεί για να ακούμε την παρανοϊκή γκρίνια τους, τα κηρύγματά τους για τα κοινά μας συμφέροντα, τις σεξιστικές τους μαλακίες και τις κομπλεξικές υποδείξεις τους. Άσε δε που είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι πιο χυδαίες καταπατήσεις εργασιακών δικαιωμάτων γίνονται στις μικρότερες επιχειρήσεις∙ εκεί όπου οι «δύσκολοι καιροί» κάνουν αφεντικά και εργαζόμενους μια «οικογένεια».

Η σύγχρονη αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν αποτελείται μόνο από καπιταλιστές με χοντρές κοιλιές που μασαμπουκώνουν όλη μέρα ενώ οι εργάτες δουλεύουν. Αυτές είναι συμβολικές φιγούρες που βολεύουν το ΚΚΕ και τα μικρά αφεντικά του. Γι’ αυτό όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για «μεγάλο κεφάλαιο» (βλ. φωτο τίτλου). Δεν δουλεύουμε με καρβουνιασμένα πρόσωπα σε εργοστάσια με τεράστια καμίνια. Δουλεύουμε κατάκοποι, με τσακισμένη ψυχολογία σε μαγαζιά, γραφεία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κάθε είδους εκ των οποίων πολλές είναι μικρές επιχειρήσεις που διευθύνονται από μικρά αφεντικά που δουλεύουν μαζί μας.

Στις επιχειρήσεις αυτές η μισθωτή εργασία έχει την ίδια οσμή εκμετάλλευσης με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο νευρικός κλονισμός από την υπερεργασία και τις φωνές είναι ο ίδιος σε μια καφετέρια και σε μια εταιρεία. Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά σίγουρα δεν καθορίζονται από την ψήφο του αφεντικού. Εκτός αν η κομματική διαπαιδαγώγηση του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ αναιρεί την ίδια την (αντικειμενική) ταξική συνθήκη. Εκτός αν η ταξική πάλη ξεθωριάζει όσο κατεβαίνουμε κλίμακα ή όσο πιο πολύ κοκκινίζει η ψήφος της εργοδοσίας.

Απαντάμε λοιπόν στον επιστημονικό σοσιαλισμό του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ:

Εχθρός μας είναι και τα μικρά αφεντικά. Εχθρός μας είναι τα αφεντικά χωρίς προσδιορισμό. Εχθρός μας είναι η μισθωτή εργασία.

Υ.Γ. Ερώτηση: οι εργοδότες της ΠΑΣΕΒΕ (που επειδή είναι στο ΠΑΜΕ δεν είναι εργοδότες) θα παρευρεθούν στο Καβούρι ενάντια στο συνέδριο των εργοδοτών;


[1]https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/216078/poylman-gia-ti-sygkentrosi-sto-kavoyri-stis-25-flevari, http://www.katiousa.gr/politika/ergatiki-taksi/synedrio-eka-tha-trizoun-ta-kokala-ton-synadelfon-piso-mou-me-tin-kokkini-simaia-an-valoume-ergodotes-mes-sto-ergatiko-kinima-video/?fbclid=IwAR2TrWB3u96gamKIWdNc-Jk5rdlWwlONeQCyhHfo90b95Ol7CfcWVkV8WAg.

[2]https://www.paseve.gr/%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B2%CE%B5/%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s